دیود نورگسیل به انگلیسی: Light-Emitting Diode یا الایدی به انگلیسی: LED یک منبع نور نیمرسانا است که با عبور جریان الکتریکی از آن، از خود نور ساطع میکند. الکترونهای موجود در ماده نیمرسانا با حفرههای الکترون بازترکیب میشوند و انرژی خود را به شکل فوتون آزاد میکنند. رنگ نور ساطع شده (مربوط به انرژی فوتونها) بستگی به انرژی مورد نیاز الکترونها برای عبور از شکاف انرژی نیمرسانا دارد. برای بدست آوردن نور سفید از چندین نیمرسانای مختلف استفاده میشود یا اینکه لایهای از فسفر ساطع کننده نور بر روی وسیله نیمرسانا قرار داده میشود.
الایدی ها به عنوان یک قطعه الکترونیکی کاربردی در سال ۱۹۶۲ ظهور کردند، و فقط میتوانستند نور مادون-قرمز ضعیفی از خود ساطع کنند. از الئیدیهای مادون قرمز در کنترل از راه دور دستگاههای الکترونیکی مصرفی مانند تلویزیونها استفاده گردید. اولین الئیدیهای با نور مرئی بسیار ضعیف بوده و فقط محدود به رنگ قرمز بودند. امروزه الئیدیهایی با خروجیهای بالا و در کل طیف نور مرئی، ماوراء بنفش، و امواج مادون قرمز موجود هستند.
الئیدیهای اولیه اغلب به عنوان لامپهای نشانگر، جایگزینی برای لامپهای رشتهای کوچک و در نمایشگرهای هفت بخشی استفاده میشدند. تحولات اخیر الئیدیهای سفید با نور بالا و مناسب برای روشنایی اتاق و فضای باز تولید کردهاند. اختراع الایدیها منجر به اختراع نمایشگرها و حسگرهای جدید شدهاست، و نرخ بالای کلیدزنی آنها در فناوری ارتباطات پیشرفته مفید است.
یک لامپ الایدی مدرن به شکل یک لامپ رشتهای به همراه هیت سینک آلومینیومی، یک پخش کننده نور گنبدیشکل و پایه پیچ E27، با استفاده از منبع تغذیه داخلی که با برق شهری کار میکند.
الئیدیها نسبت به لامپهای رشتهای مزایای فراوانی دارند، از جمله: مصرف انرژی کمتر، عمر بالاتر، استحکام فیزیکی بالاتر، اندازه کوچکتر، و کلیدزنی سریعتر. الئیدیها همچنین در کاربردهای متنوعی استفاده میشوند، از جمله: لامپ هواپیماها، لامپهای ریسهای، چراغجلوی خودروها، تبلیغات، نورپردازیهای عمومی، چراغهای راهنمایی، فلش دوربینها، لامپهای پرورش گیاه، و تجهیزات پزشکی.
بر خلاف لیزر، نوری که از الایدی ساطع میشود نه از نظر طیفی همدوس است و نه حتی خیلی مونوکرومیک است. با این حال، طیف آن به اندازه کافی باریک است که در چشم انسان به عنوان یک رنگ خالص (اشباع) ظاهر میشود. همچنین برخلاف اکثر لیزرها، تابش آن از نظر مکانی همدوس نیست، بنابراین نمیتواند به روشناییهای بسیار زیاد مشخصه لیزرها نزدیک شود.
امروزه میز تلویزیون ال ای دی برای تلویزیون ها کاربرد فراوانی داشته و خانواده ها با سلایق مختلف می توانند میز تلویزیون مورد نظر خود را انتخاب نمایند